Vis det fulde website

FinansWatch

Banker ønsker opgør med kontroversiel særskat under coronakrisen

Mens banksektoren er gået med til at genoverveje udbytter og aktietilbagekøb på grund af coronakrisen, har flere banker stadig et stort ønske til regeringen. Plan om en særskat på banker skal tages af bordet, da dansk økonomi vakler. Finans Danmark ser bankskatten i "direkte modstrid" med regeringens andre hjælpeinitiativer.

Erhvervsminister Simon Kollerups presseteam oplyser, at ministeren "undersøger" bankskatten. | Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Banksektoren har længe haft en særskat på 1,5 mia. kr. hængende over hovedet, da den var et af den nuværende regerings valgløfter under seneste valgkamp.

Men med coronakrisens tiltagende alvor in mente kombineret med bankernes løfte om at genoverveje udbytter og aktietilbagekøb har flere bankdirektører nu også et ønske til regeringen: Drop bankskatten.

Sydbanks bestyrelsesformand åbnede debatten i FinansWatch i tirsdags. Og nu følger en række aktører trop.

"Det vil være bad timing. Vi ved ikke hvor hårdt, det her kommer til at ramme pengeinstitutterne," siger direktør Kurt Nielsen fra Sparekassen Balling.

Han peger på, at pengeinstitutterne også bliver ramt forskelligt alt efter lånebogen og kundesammensætningen. Derfor vil det være skidt med en generel og bred sektorskat.

"Vi forsøger lige nu at rebe sejlene, så jeg synes, man skal sætte drøftelserne på pause, indtil vi kan lave en skadesopgørelse som forsikringsselskaberne over, hvordan pengeinstitutterne er blevet ramt," siger han.

Derudover peger Kurt Nielsen på, at en merindtægt til staten på 1,5 mia. kr. lige nu vil være ganske få penge i det store billede, hvor der er lovet trecifrede milliardbeløb til at afbøde coronakrisens økonomiske konsekvenser.

En særskat vil gøre det vanskeligere at løse den opgave og vil være i direkte modstrid med andre initiativer regeringen og Folketinget har taget for at få Danmark nænsomt igennem Corona-krisen

Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark

Bred opbakning til Sydbank-formand

Sydbanks bestyrelsesformand var den første, der tog bladet fra munden og direkte koblede coronakrisen med ønsket om at droppe planer om en bankskat.

"Jeg synes da bestemt, at regeringen skal overveje, om det ikke er en god ide at tage den af bordet," lød det tirsdag fra Sydbank-formand Lars Mikkelgaard i et interview med FinansWatch.

I Middelfart Sparekasse har direktør Martin Baltser aldrig kunnet forlige sig med idéen om en bankskat.

"Jeg er da meget enig med Lars Mikkelgaard, og jeg har i øvrigt aldrig kunnet forstå tankegangen bag at give én branche særskat," siger Martin Baltser.

"Det virker totalt urimeligt og uforståeligt for mig."

Jeg er måske mere nervøs for, den hurtigt kommer tilbage på bordet, når vi er kommet på anden side af krisen med de penge, som strømmer ud af statskassen

Per Sønderup, adm. direktør i Jutlander Bank

Provenuet skal bruges til pensionsreform

Bankskatten kom oprindeligt i spil i kølvandet på den store hvidvasksag i Danske Bank, som havde bragt den samlede banksektors omdømme i problemer, som ikke var set siden finanskrisen.

Planen er, at skatten skal være med til at finansiere regeringens plan for tidlig tilbagetrækning for nedslidte danskere.

Jutlander Banks øverste direktør, Per Sønderup, fortæller, at han "ikke bryder sig om" særskatter på enkelte brancher

"Vi skal bidrage på lige fod med andre brancher. Men at udpege særlige brancher, det er ikke i orden," siger han.

Tror du, den nuværende krise kan få skatten taget af bordet?

"Jeg er måske mere nervøs for, den hurtigt kommer tilbage på bordet, når vi er kommet på anden side af krisen med de penge, som strømmer ud af statskassen, så om den forsvinder for altid, kan jeg have mine tvivl om."

Ville være passende at trække det

Fra organisationen Lokale Pengeinstitutter lyder meldingen fra direktør Jan Kondrup, at det ville være passende, at politikerne nu melder ud, at "de trækker forslaget tilbage."

"Vi synes, det ville være et kærkomment tiltag, for nu står bankerne i en alvorlig situation og skal være med til at administrere statslige støtte- og garantiordninger og hjælpe med kreditter. Og vi kan også se, at det kommer til at koste på nedskrivningerne," siger Jan Kondrup.

Samtidig mener direktøren, at bankerne er med til at støtte op under de tiltag, der kommer fra regeringen og resten af Folketinget.

"Flere banker begynder også at røre på sig med hensyn til at udskyde udbytter. Så der bliver bakket op om alle tiltag, der kommer fra politisk hold, når vi så kigger frem, er det vigtigt, at der ikke er et tiltag med forkert fortegn i sigte for bankerne."

Også Finans Danmark, den samlede interesseorganisation for bankerne, mener særskatten vil være en dårlig idé.

​"Som jeg også tidligere har påpeget, så vil en særskat på den finansielle sektor være dårligt for vækst og beskæftigelse i Danmark. Og det er ikke bare noget, vi siger. Det viser Finansministeriet beregninger også," lyder det i en skriftlig kommentar fra adm. direktør Ulrik Nødgaard.

Han peger på, at bankernes opgave i samfundet er at sikre lån til danskere og virksomheder.

"Det gælder ikke mindst lige nu, hvor mange virksomheder og husholdninger har brug for hjælp med likviditeten. En særskat vil gøre det vanskeligere at løse den opgave og vil være i direkte modstrid med andre initiativer, som regeringen og Folketinget har taget for at få Danmark nænsomt igennem Corona-krisen," fortsætter Nødgaard.

Undersøger bankskat

FinansWatch kontaktede onsdag Erhvervsministeriet, hvor Simon Kollerup (S) står i spidsen som minister, men her har man endnu ikke kunnet fortælle, hvad status er på bankskatten.

Ministeren var med til at give bankerne en hjælpende hånd, da han frigav den kontracykliske konjunkturbuffer til banker, som ellers skulle være steget i år.

I samme ombæring lød dog en formaning fra Simon Kollerup til bankerne om ikke at sende den frigivne kapital ud til aktionærerne. Sektoren har gennem talerøret Finans Danmark lovet, at man vil genoverveje, om der skal betales udbytter til aktionærerne.

Sydbank klar til at udvise samfundssind – men ser gerne bankskat droppet 

DF tror ikke på snarlig aftale om tilbagetrækning 

Minister om mulig bankskat: "Lige nu er bankerne jo ikke de hårdest ramte" 

Analytikere ser stor risiko for bankregning trods finanslovsaftale fri for særskat 

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbreve.
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
Der gik noget galt. Prøv venligst igen.

OBS: Det er gratis at modtage nyhedsbrevet.

Mere fra FinansWatch

Job

Se flere jobs