Vis det fulde website

FinansWatch

Udbud af villaer og rækkehuse er det laveste i ti år

Der er godt gang i salg af villaer og rækkehuse. Alligevel tøver sælgerne med at sætte til salg.

Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Den seneste måned er udbuddet af villaer og rækkehuse på det danske boligmarked faldet med 2,6 procent.

Det viser tal fra Boligsiden. Faldet betyder, at udbuddet er det laveste i de ti år, som Boligsiden har lavet statistik på tallene.

I juni kom tæt på 6700 huse til salg. Det er tæt på det normale niveau, og samtidig har der de seneste måneder været gang i salgene, og derfor er der tyndet ud i antallet af boliger at vælge imellem for køberne.

"Når der kommer så mange nye huse til salg, og udbuddet fortsat falder, er det, fordi salget går rigtig godt. De seneste to måneder har vist overraskende flotte salgstal," siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

"Sælgerne har forstået, at køberne er der, så de sætter nu til salg i stor stil. De kan bare ikke gøre det i samme tempo, som køberne hiver varerne ned fra hylderne," siger hun i en pressemeddelelse.

Hos Nordea ser boligøkonom Lise Nytoft Bergmann særligt udviklingen som et udtryk for, at potentielle boligsælgere holder igen.

"Der er sælgere, som er bange for at sætte boligen til salg, fordi de frygter, at det bliver en hyldevare."

"Samtidig tror jeg, at der er sælgere, som lige holder vejret af frygt for, at der kan komme en anden bølge af coronavirus, som kan få en længerevarende effekt på boligmarkedet," siger hun.

Lise Nytoft Bergmann kalder det dog samlet overraskende, at boligmarkedet indtil videre ikke er ramt hårdt af coronaudbruddet.

"Det kan måske hænge sammen med, at mange af dem, som ikke er i risikozonen for at miste jobbet, har haft god tid til at se på deres boligsituation under nedlukningen og derfor har valgt at rykke videre nu," siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun peger derudover på, at det er en relativt lille del af boligkøberne, der arbejder i de brancher, som har været mest udsat under coronaudbruddet - herunder hotel og restauration.

Det lave udbud af huse på landsplan dækker over en stort set ens udvikling i de forskellige dele af Danmark. I fire af landets fem regioner - minus Nordjylland - har udbuddet ikke været lavere de seneste ti år.

Udbuddet af sommerhuse er faldet 34 procent det seneste år, mens der er 16 procent færre ejerlejligheder på markedet nu end for et år siden.

Tilmeld FinansWatch gratis nyhedsbrev

OBS: Det er gratis at modtage nyhedsbrevet.

Mere fra FinansWatch

Job

Se flere jobs