Vis det fulde website

FinansWatch

Pensionsbranche advarer om omgåelse af nye SUL-regler

Finanstilsynet vil sætte en stopper for den omfordeling, der sker mellem forretningsområderne for syge- og ulykkesforsikringer og investeringsproduktet. Men de foreslåede regler kan let omgås, lyder det fra Forsikring & Pension.

Jan V. Hansen, vicedirektør i Forsikring & Pension | Foto: PR/Forsikring & Pension

Selvom Finanstilsynet får gennemført de tiltag, man har lagt op til, vil det stadig være muligt for pensionsselskaberne at tabe på syge- og ulykkesforsikringer (SUL) for at vinde det tabte hjem på investeringsområdet, lyder det fra Forsikring & Pension. Det skriver Insidebusiness på baggrund af et høringssvar, som brancheorganisationen har sendt til Finanstilsynet.

I høringssvaret, som ligger tilgængeligt på brancheorganisationens hjemmeside, og som FinansWatch har gennemgået, vurderer Forsikring & Pension, "at håndhævelse af et skarpere krav om særskilt forvaltning af de to forretningsområder måske vil medføre, at SUL-resultaterne på sigt kommer i balance." Men som det lyder i høringssvaret, vil der stadig være mulighed for at omgå reglerne, ligesom den grundlæggende markedsdynamik vil være uændret.

"Konkurrencen mellem selskaberne vil stadig indebære et pres på priserne, og der vil stadig kunne gives rabatter på andre områder end SUL. Det afgørende bør være, at der samlet set er lønsomhed – og dermed forretningsmæssig holdbarhed – i de aftaler, der indgås med de enkelte (firma-)kunder," skriver Forsikring & Pension i høringssvaret, der er underskrevet af vicedirektør Jan V. Hansen.

Brancheorganisationen opstiller tre hypotetiske eksempler på, hvordan selskaberne kan omgå kravene til særskilt forvaltning af forretningsområderne.

Bl.a. kan selskabet aftale med kunden, at kunden betaler cost-prisen for SUL-produktet, mens det samtidig aftales, at kunden får rabat på selv samme produkt.

"Regnskabsmæssigt kan den ikke-rabatterede pris indtægtsføres i SUL-regnskabet, mens rabatten udgiftsføres i livregnskabet. Dermed balancerer både SUL-regnskabet og livregnskabet hver for sig. Kunden betaler det samme som i dag efter rabat både for liv- og SUL-produktet," skriver Forsikring & Pension.

Et andet eksempel går på at give rabatten på livdelen, mens selskaberne i det tredje vil kunne tegne tab af erhvervsevne-dækningerne som livsforsikring i stedet for som SUL.

Finanstilsynets indgreb i syge- og ulykkesforsikringer bliver forsinket

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch

OBS: Det er gratis at modtage nyhedsbrevet.

Mere fra FinansWatch

Job

Se flere jobs